Чорний квадрат на сніданок, або Три правила шоколаду

11 липня – всесвітній день шоколаду. Шоколад люблять усі або майже усі.
Лікарі радять вживати чорний шоколад, як джерело антиоксидантів, що позитивно впливають на здоров’я.

Чорний, молочний чи білий?

1f3bacbc485e7a359fe7b2d91c4b810a
Максимально чорний – 76-80-99%, оскільки саме в цих відсотках сконцентровані корисні властивості шоколаду.

В першу чергу це антиоксиданти із класу флавоноїдів, які мають протизапальні, антиалергічні, противірусні та антиканцерогенні властивості, причому значно ширші, ніж у таких антиоксидантів, як вітаміни С і Е, селен та цинк.

Флавоноїдам властива бактерицидна, спазмолітична, капілярозміцнююча та гіпотензивна дія (сприяють зниженню кров’яного тиску).

Шоколад має багатий мінеральний склад: калій, кальцій, залізо, що позитивно впливає на роботу серця,сприяє виведенню зайвої рідини з організму, зміцненню кісток та насиченню крові киснем.

Крім того, у гіркому шоколаді відносно небагато цукру та жирів, що зменшує його калорійність.
Чим менший відсоток какао, тим більше жиру, цукру та вища калорійність, тим більша загроза для талії.

Скільки?

4f4dbe5-choco
1-2 квадратики. Якщо мова йде про гіркий, то навіть 1-2 квадратиків буде достатньо для поповнення антиоксидантної норми. Пам’ятаймо правило Гіпократа: “Їжа повинна бути нашими ліками”, яке є актуальним завжди.

Коли?

383127“Нема шоколаду – нема сніданку!”, – писав Чарльз Діккенз у “Посмертних записках Піквікського клубу”. І цьому є наукове пояснення: вранці або в першій половині дня (до 14 години) швидкість метаболізму максимальна і всі “шоколадні” калорії будуть використані протягом дня.

Факти

3126316-13

Знижують ризик серцевого нападу
Вживання лише декількох квадратиків чорного шоколаду в день може знизити ризик смерті від інсульту або інфаркту майже на 50% (дослідження Університету Джона Хопкінса).

Флавоноїди, подібно аспірину, мають дезагрегантні властивості, тобто не дають змоги тромбоцитам “склеїтися” між собою та утворити у судинах тромб. Тому кардіологи рекомендують чорний шоколад людям із підвищеною в’язкістю крові.

Зменшують рівень “поганого” холестерину
Какао та чорний шоколад знижують артеріальний тиск, зменшують рівень “поганого холестерину” у крові і мають протизапальну дію (дослідження Університету Школи охорони громадського здоров’я Гарвардського університету).

1

Нормалізують кров’яний тиск і підвищують чутливість тканин до інсуліну
Італійські науковці нещодавно провели наступне дослідження: протягом 15 днів двом групам добровольців додавали до денного раціону 3 унції шоколаду: першій групі – чорного (з високим вмістом флавоноїдів), другій – білого (без флавоноїдів).

Після закінчення експерименту виявили, що два важливі показники здоров’я: систолічний (верхній) артеріальний тиск (в середньому на 5/2 мм рт.) та резистентність (стійкість) до інсуліну (фактор ризику розвитку цукрового діабету) були нижчими в групі, яка вживала чорний шоколад.

Поліпшують артеріальний кровотік
В людей, які щоденно споживають шоколад з високим вмістом флавоноїдів, покращується стан судин, починаючи після двох тижнів вживання шоколаду. Сполука епікатехін (різновид флавоноїдів какао) сприяє вивільненню певних активних речовин, які збільшують кровотік (дослідження Університету Каліфорнії, Сан-Франциско).

завантаження

Зменшують прояви синдрому хронічної втоми, ПМС, уповільнюють старіння
Шоколад підсилює дію нейротрансмітерів(речовин, які передають електричні сигнали від однієї нервової клітини до іншої), таких, як серотонін, які покращують настрій і полегшують засинання. Подібна ситуація із ПМС (перед менструальним синдромом) – серотонін та фенілетиламін (попередник серотоніну) врівноважують перепади настрою у цей період (дослідженні британських вчених).

Особи, які регулярно вживають невелику кількість чорного шоколаду, мають вищу середню тривалість життя (дослідження британського університету Королеви Маргарети).
Це відбувається за рахунок покращення кровопостачання мозку: флавоноїди гальмують ослаблення когнітивних функцій (профілактика старечої деменції та хвороби Альцгеймера) – дослідження медичної школи університету Ноттінгема.

Діти і шоколад

original

Недаремно діти так люблять молочний шоколад. І для них він справді більш корисніший, тому що, на відміну від чорного, там набагато менше алкалоїду теоброміну – речовини, близької до дії до кофеїну, яка збуджує нервову систему, більше молочного жиру, що позитивно впливає роботу мозку.

Насолоджуйтеся моментами життя. З чорним шоколадом.

Автор – Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог

Джерело: life.pravda.com.ua

image_pdfimage_print

Дякую за Ваш відгук!