Теплий салат з беконом та яйцем

Цей традиційний теплий салат французької кухні незрівнянний, проте насправді простий – відмінно підходить для літньої закуски а також може смакувати як основна страва.
Тут відкривається великий простір для Вашої фантазії – рецепт можна зробити своїм власним, додавши інгредієнти, які ще більше підкреслять Ваш вишуканий смак.
Наприклад використати покришений блакитний сир, додати підсмажені шматочки волоського горіха чи сухарики, смажену курячу печінку, або просто відварену зелену стручкову квасолю.

Яйця пашот –  традиційна французька страва, за смаком нагадує яйце, зварене на рідко, тільки трохи ніжніше і оригінальніше.

Навіть досвідчена господиня не завжди знає, як готувати яйця пашот, оскільки ця страва має свої секрети. По-перше, обов’язкова умова – це дуже свіжі яйця. А по-друге – під час приготування яйця пашот у воду додається оцет, який утримує білок навколо жовтка.


  • 50 мл білого винного оцту
  • 2 яйця
  • 250 гр салату фрізе
  • 100 гр бекону, нарізати на дрібні шматочки
  • 3 столові ложки оцту із червоного вина або бальзамічного
  • 2-4 столові ложки оливкової олії
  • морська сіль, свіжозмелений перець

У невеликій каструлі довести до кипіння 1 літру води, додати в неї пів чайної ложки солі і білий винний оцет, трохи зменшити вогонь, щоб вода тихенько кипіла, а не бурлила.

Підготувати до виливання яйце – найкраще розбити по одному у чашку. Так легше переконатися у свіжості яйця – якщо яйце недостатньо свіже, білок розтечеться по посудинці, а не буде щільно триматися навколо жовтка.

Якщо використовувати несвіжі яйця, замість гарного пружного яйця пашот у вас вийде волокниста маса у вигляді локшини.

Зменшити вогонь і розмішати киплячу  воду ложкою, щоб утворився глибокий водяний вир, і швидко влийте в нього яйце.

Чим глибше  буде вир, і чим нижче в нього опуститься яйце, тим краще воно збереже свою цілісну форму.

Яйця готувати по одному – обережно вливати у легко киплячу воду. Готувати, поки білок не стягнеться, але жовток все ще залишатиметься всередині рідким, від 2 до 3 хвилин.

Готове яйце вийняти за допомогою шумівки і викласти на паперовий рушник, щоб обсушити. Якщо білок утворив навколо яйця некрасиві лахміття, акуратно видалити їх.

У тій же воді приготувати всі наступні яйця.

Яйця зберігати у теплому місці, наприклад над каструлею, де готувалися.

Вимити салат фрізе і осушити. Бекон порізати скибочками й обсмажити у великій сковорідці до хрусткості, близько 5 хвилин. Скропити бекон у сковорідці оцтом із червоного вина і дати йому википіти, щоб об’єм зменшився до 2 чайних ложок.

Додати достатню кількість оливкової олії, сіль та перець, щоб зробити заправку. Зняти сковорідку з вогню і покласти салат у сковорідку (за бажанням його можна порізати, щоб листки не були такими довгими). Швидко перемішувати салат у гарячій сковорідці протягом декількох секунд так, щоб добре вимішати салат із заправкою, але не дати листкам зв’янути чи зваритися.

Розділити салат на 2 тарілки, викласти поверх теплі яйця (якщо б остигли, можна опустити їх у гарячу воду на декілька секунд). Приправити сіллю та перцем і одразу подавати до столу.

DSCN5978 DSCN5981 DSCN5983 DSCN5986 DSCN5987 DSCN5991 DSCN6000 DSCN6001  DSCN6014

image_pdfimage_print

Дякую за Ваш відгук!