Пасхальні традиції зі всього світу

Тоді як у Великобританії і деяких європейських країнах основна пасхальна традиція – це шоколадні яйця, у всьому світі це свято відзначають абсолютно по-різному.
Хоча Пасха і релігійна подія, в західних країнах вона позначає початок весни чи, радше, перехід від холодів до тепла.

Америка

a340c744ee16cac53583e3425aa506fd

У США святкують Великдень по-різному, оскільки це багатонаціональна країна. У багатьох містах проходять великодні вуличні ходи. Існує традиція, коли діти приходять до Білого дому з кошиками розфарбованих яєць і беруть участь в змаганні – хто далі прокотить яйце вниз по галявині. Традиційний великодній стіл у американців такий: шинка, картопля, фруктовий салат і овочі. Символом Великодня в Америці вважається лілія.

easter-papigutto-ua

Мексика, Аргентина, Уругвай

Релігійні дійства на честь Страсного тижня проводяться у багатьох країнах Латинської Америки. Дуже часто хтось із місцевих жителів переодягається Ісусом і проїжджає верхи на ослі через все місто. Діти б’ють піньяту палками, доки з неї не посипляться цукерки.

Канкун (Мексика), Маямі (США)

Screenshot_256

Тут Пасха будь-що, але тільки не спокій. У багатьох американських студентів свято збігається з весняними канікулами. Курорти Маямі та Канкуна особливо славляться  п’яними вечірками під час весняних канікул.

Європа

easter-papigutto-ua (1)

Англія

velykden_England-e1428792406970

У цій країні Великдень навіть важливіше, ніж Різдво. Перед Великоднем всі школи в країні закриваються на два тижні. Пасхальна служба закінчується опівночі. Після цього всі вітають один одного із закінченням Великого посту і початком нового життя. Церкви прикрашають гілками дерев з набряклими бруньками, нарцисами і прикрашеними яйцями. Після пасхальної служби прийнято проводити час в колі сім’ї, є паску і пригощати один одного шоколадними яйцями.

Хорватія

042927a40cffc40b76b148c6278fce0c_paskha_depositphotos_20380671

Святкування в Хорватії відбувається з неймовірною кількістю пасхальних яєць, пасок і пасхальних багать. За тиждень до Пасхи, у Вербну неділю, люди плетуть вінки з квітів, пальмового листя і гілок оливи. Багато хорватських сімей релігійні, тому вони освячують свій пасхальний сніданок у церкві.

Німеччина

705_depositphotos_22273977_m_2015

Крім розписних великодніх яєць, у німців є інші символи свята. Наприклад, це пасхальний кролик, який, як вважається, приносить дітям фарбовані яйця. Саме Німеччина вважається батьківщиною пасхального кролика. Є ще одне символ – пасхальне дерево, прикрашене яйцями. А ще в Німеччині до сих пір існує старовинний звичай – традиційна кінна хода.

Франція

katol-pasha-2017-2-e1446748729497

Від Великого четверга і до Страсної суботи церковні дзвони офіційно замовкають, хоча зараз цієї традиції рідко дотримуються. Легенда каже, що церковний дзвін відправляється Папі Римському в Ватикан і повертається назад тільки до Пасхи. Дорогою з церкви пасхальні яйця ховають, а як тільки дзвони знову зазвучать, діти починають їх шукати. Головною стравою на Великдень у Франції вважається смажене курча. Свої будинки французи прикрашають стрічками, гірляндами і дзвіночками. Вже за місяць до Великодня у всіх магазинах Франції починається продаж шоколадних яєць, курочок, півнів і кроликів.

Італія

44d37e57651ac32e7c6d107cb65db83e_paskha_depositphotos_20821857

Великдень для італійців – одне з улюблених свят. У цей день збираються в колі сім’ї, влаштовують пасхальний сніданок, їдять розфарбовані яйця, сирну паску і Неополітанський пиріг. Також на Великдень на стіл готують смаженого молодого баранчика або козеня. Не обходиться свято і без традиційної меси на головній площі Ватикану, яку проводить сам Папа Римський.

Іспанія 

fd1_depositphotos_44941159_m_2015

Святкування Великодня в Іспанії починається з ранкової служби і закінчується святковою вечерею з фарбованими яйцями і пирогом. Весь тиждень до Великодня в Іспанії проходить Семана Санта, це як у нас Страсний тиждень. У цей час багато закладів закриті. Вулицями проходять процесії, учасники яких одягаються в незвичайний одяг.

Ірландія

17904108_767756730068775_7928012881203318893_n

Тим, хто захоче випити ще кухоль пива чи сидру в Ірландії в Страсну п’ятницю, не дуже пощастило, адже всі паби зачиняються на цілий день. У деяких регіонах проводяться традиційні похорони оселедця, які символізують закінчення Великого посту.

Швейцарія

pasha-10-9-990x613

У Швейцарії люди міряються силою та спритністю у змаганні, яке місцеві жителі називають Єієртутша. Кожному учаснику дають густо зварене яйце. Потім люди б’ють один одного гострими кінцями яєць. Той, хто залишився неушкодженим, – переміг.

Греція

049

У Греції в Страсну п’ятницю за звичаєм люди приходять до церкви з білими свічками. Саме опівночі всі свічки, крім однієї, гасять. Ця свічка символізує воскресіння Христа, а потім від її вогню знову запалюють інші свічки.

Шотландія

velykden_zajec1-e1428792389181

Переважно шотландські пасхальні традиції не надто відрізняються від звичаїв в інших частинах Великобританії. У дохристиянські часи Пасху називали Еостра, як і давньогерманську богиню родючості. За давніх часів землевласники не орали поле і не сіяли в Страсну п’ятницю.

Болгарія

639950668da21969010f20397eee96d4_paskha_depositphotos_6230328

Великодні традиції в Болгарії не так вже й відрізняються від українських. На Великдень викладають велику кількість фарбованих яєць навколо великого великоднього хліба. Як і ми, болгари “цокаються” крашанками доти, поки на одному з них не з’явиться тріщина, і бажають при цьому один одному успіху. Найщасливішим вважається той, у кого довше інших пасхальне яйце залишиться цілим.

Польща

pasha-polsha-1

У Польщі святкують Великдень два дні. За столом збираються всією сім’єю, а трапеза починається з молитви. Великодній сніданок складається з освяченої паски, яєць, хрону, м’яса і ковбаси. На Великдень також прийнято пекти “баби”. “Баби” печуться з солодкого дріжджового тіста у величезних циліндричних формах, а їх начинка може бути найрізноманітніша: від марципану до шоколаду.

Понеділок після Пасхи в Польщі не просто пасхальний, але й Поливаний. Цього дня найчастіше молодь організовує нещадні водні баталії. Можливо, традиція зародилася під час хрещення правителя Польщі і її переходу в християнство.

Україна

258309_1

В Україні, згідно зі звичаєм, люди одразу ж після святкового богослужіння обмінюються крашанками, зробленими власноруч. У західних регіонах країни наступний після Пасхи день заведено називати “Поливаним понеділком”, коли молодь влаштовує “водяні бої”. Корені цієї традиції походять від віри в очисну силу води.

Азія

easter-papigutto-ua (3)

Філіппіни

У Філіппінах Пасху також відзначають різнокольоровими яйцями і пасхальними кроликами. А ось під звуки дзвонів у Світлу неділю батьки підіймають своїх дітей і тримають за голову у повітрі. Вважається, що цей обряд допоможе їм вирости.

Австралія 

????????????????????????????????????

Великдень тут відзначають на природі. Вважається, що в це свято повітря стає чистим, а вода в джерелах набуває властивостей подібних до святої води. Головне святкове блюдо – смажена баранина або курча, а на солодке прийнято їсти торт-безе, прикрашений фруктами. Як і німці, австралійці заготовляють до Великодня шоколадні яйця. Найпопулярніші – яйця у вигляді пасхального кролика і Білбі, рідкісного австралійського тваринного. Крім того, на Великдень щороку проводять фестиваль великих повітряних куль, виконаних у вигляді великодніх яєць.


Джерела: papigutto.com.uatochka.net