Спагеті під соусом болоньєзе

Всесвітньо відомий соус болоньєзе походить із кулінарної столиці Італії міста Болонья, що в регіоні Емілья-Романья.
Вперше під такою назвою його рецепт був опублікований у 1891 році. Італійці також називають цей м’ясний соус просто “рагу”.
У класичному рецепті для приготування соусу використовується суміш фаршу яловичини і СВИНИНИ  – перший надає страві аромат і яскравий смак,  другий – солодкуватість та ніжну консистенцію. Також у приготуванні використовується томатна паста, червоне вино та цибуля й часник.
Але, як це часто буває, разом із класичним існує й безліч інших варіацій рецепту: у болоньєзе додають моркву, селеру, консервовані томати, солодкий перець, іноді вершки.
В Італії соус болоньєзе зазвичай подається з пастою тальятеле або з лазанею, та решта світу знає і полюбляє його як “спагеті болоньєзе”.
  • 300 г спагеті
  • 300 г м’ясного фаршу різних типів м’яса
  • 100 мл червоного сухого вина
  • 450 мл помідорового соусу
  • 1 цибулина
  • 3 зубчики часнику
  • 3-4 ложки олії
  • 1 перчина чілі
  • базилік, орегано, сіль, перець

Почистити і дрібно посікти цибулю, часник роздавити широким лезом ножа і зняти шкірку. Поставити  каструлю з товстим дном на середній вогонь і розігріти в ній олію. Додати цибулю і роздавлений часник і легко потушкувати до прозорості.

Добавити у каструлю фарш і на великому вогні його обсмажити. Фарш добре розділяти дерев’яною лопаткою, щоби не було великих грудок м’яса. Спочатку м’ясо тушкуватиметься у власному соку, та потім почне смажитися.

Влити вино і проварити на великому вогні, щоб випарувався алкоголь. Додати помідоровий соус, трішки трав, сіль, перець і готувати 1 годину на малому вогні.

Чим довше тушкується соус болоньєзе, тим краще. Якщо рідина википає, потрібно долити м’ясного бульйону (або води) невеликими порціями. Протягом усього часу готування соус повинен ледь-ледь кипіти, томитися. Дуже важливо періодично його помішувати, щоби не підгорів і не причепився до дна каструльки.

Коли соус болоньєзе вже практично готовий, потрібно відварити пасту відповідно до інструкції на упаковці, відкинути на друшляк, відцідити.

Викласти пасту на таріль і полити соусом. Прикрасити зеленню базиліку чи петрушки та гарячою подавати до столу.

Спагетті під соусом болоньєзе Спагетті під соусом болоньєзе Спагетті під соусом болоньєзе Спагетті під соусом болоньєзе