Фокача

Фокача – це хліб-піца на швидку руку.
У сучасній Італії фокачу вважають попередницею піци, що була звичайною їжею для селян і воїнів середньовіччя.

Фокача (італ. focaccia від лат. panis focacius — буквально «хліб, запечений у вогнищі») — італійський корж, котрий готують з того ж тіста, що й основу для піци; також прісний дріжджовий хліб без якихось начинок на поверхні. Тісто на фокачу традиційно, як і решти прісних коржів, містить три компоненти: борошно, вода і дріжджі, проте в італійську фокачу додають оливкову олію. Фокача буває круглою або прямокутною, тонкою або товстою, це залежить від уподобань пекаря. Фокачі бувають і солодкі, і солоні.

Традиційна фокача містила просту «начинку» – лише оливкову олію і сіль. Згодом з’явилися складніші варіанти – пряні трави (базилік, орегано), сири, томати, оливки, цибуля, фрукти тощо. Більшість наповнювачів кладуть на корж перед запіканням, винятком є свіжа зелень її кладуть, коли корж вже готовий і гарячий.

У кожному регіоні Італії свій традиційний спосіб приготування:

Focaccia genovese (генуезька) – у вигляді тоненьких коржів, заправленого оливковою олією і сіллю, може бути й з цибулею.

Focaccia di Recco (на честь містечка Рекко в Лігурії, звідки вона родом) – складається з двох шарів дуже тонкого тіста, всередині перекладена сиром (stracchino, також може бути й speck (італійський в’ялений бекон), тонко нарізаної копченої ковбасою, зверху посипана гострою приправою (перець, часник).

Focaccia alla barese – це типова фокача півдня Італії, з міста Барі, товстенький корж, подається зі свіжими помідорами й чорними оливками.

Є й солодкі: наприклад, Focaccia veneta – типова великодня солодка в області Венеція.


Замісити усі інгредієнти окрім солі й олії. Залишити тісто для аутолізу на 30 хв.

Додати сіль і олію та вимісити тісто упродовж 5 хв. Накрити щільно посудину та залишити для ферментації при температурі 24-25 С. Кожні 30 хв обім’яти тісто у посудині складаючи його конвертиком.

Після бродіння 1.30 хв викласти тісто на деко з високими бортиками щедро змащене олією. Прикрити дощечкою та рушником, щоб рушник не прилип до тіста.

Залишити на 12-14 год чи на ніч у холодильнику.

Перед випіканням на тісто зрідка викласти начинку за вашим бажанням помідори, часник, оливки, цибуля, розмарин, орігано.

Випікати 250 С -15 хв, опісля 230 С -15 хв. Ще гарячу фокачу нарізати малими шматками та подавати до столу.

image_pdfimage_print

Дякую за Ваш відгук!