Відварений язик

Відварений язик – це делікатес на всі часи.
Інколи ми забуваємо, що можна відварити простий язик, або пісний шмат телятини й готувати бутерброди на кожен день, й навіть частувати душевну компанію. Погодьтесь, що це набагато корисніше і дієтичніше, а ніж купована ковбаска.
Відварений язик теж смакуватиме як основна гаряча страва із хорошим насиченим соусом, наприклад білим з хрону, або темним, приготовленим на основі бульйону.

  • 1-1.500 кг телячого або яловичого язика
  • 1 велика морква
  • 1 велика цибулина
  • 1 великий корінь петрушки
  • 1 головка часнику
  • 3-4 горошини духмяного перцю
  • 5-6 горошин чорного перцю
  • 2 лаврових листки
  • букет зі зелені кропу, тім’яну, петрушки
  • сіль

Поставити велику каструлю з водою, 2-3 літри, на вогонь й довести до закипання. Язик промити, покласти в легко киплячу і підсолену воду.

Варто пам’ятати щоб отримати м’який язик чи відварне м’ясо їх необхідно класти у кип’яток. Але не дозволяти воді сильно кипіти при відварюванні, бо язик тоді стане жорстким, а відвар тьмяним.

Овочі почистити та нарізати великими скибками, цибулю розрізати навпіл, неочищений часник теж розрізати навпіл у поперек.

Велику сковорідку-гриль добре нагріти й обсмажити овочі без будь-якого жиру. Овочі дадуть смак і бульйону, і м’ясу.

Через пів години від початку варіння язика додати обсмаженні коріння і продовжувати варити на малому вогні. Через пів години добавити зелень, лавровий листок, перець горошком й посолити ще раз, за необхідності.

Язик варити до готовності, приблизно зо 2 год.

Якщо не впевнені в готовності, то поваріть язик довше на 15 хв. Готовність язика можна визначити за легкістю його проколювання ножем й легким відокремленням шкіри.

Готовий язик вийняти, одразу опустити на 2-3 хв у посудину з крижаною водою й зняти з нього верхню білу шкіру, також можна спробувати це зробити під проточною холодною водою. Після очищення, язик покласти у бульйон та охолоджувати до кімнатної температури.

Важливо щоб відварений язик вистигав у бульйоні, так збережеться смак та соковитість.

Для бутербродів з відвареним язиком рекомендуємо підсмажувати грінки на сковорідці-гриль з декількома краплями оливкової олії по верх.

Язик нарізати тонкими скибками й акуратно викласти на грінки. Доповненням до цих ситних бутербродів слугуватиме свіжий огірок нарізаний скибками, або рване листя салати. Хрін, гірчицю, бурячки бажано подати окремо.

Бульйон, у якому відварювався язик, можна використати до соусів, супу, або приготування овочів.

image_pdfimage_print

Дякую за Ваш відгук!