Завиванець

Аромат завиванця з повидлом навіть будень перетворить на свято. Цей смак дитинства наповнить ваші домівки радістю та родинним теплом, увагою та турботою про найрідніших…
Ще теплий та ароматний шматок завиванця з повидлом по-особливому смакує зі склянкою молока. Смакуючи його Ви не просто поринаєте в дитинство, Ви відчуваєте тепло маминих рук, які так турботливо голублять коли Ви доїдаєте чергову скибку щойно спеченого завиванця…
Тепер потіште і Ви своїх рідних цим простим, але таким родинним смаколиком.

Пропонуємо Вам простий, проте дуже вдалий рецепт з часів наших прабабусь. Рецепт із добірки (1910р.) від пані Леонтини Лукачівської (1859-1935рр.). Цей рецепт є плодом багаторічної копіткої праці, здобутком українських регіональних традицій, що накопичувався століттями і так органічно поєднаний з найкращими зразками завиванця європейської кухні.


  • 250 г вершкового масла
  • 100 г цукру
  • 2 яйця
  • 1 жовток
  • 6 столових ложок рідкої сметани
  • 50 г свіжих дріжджів
  • цедра одного лимона
  • пів чайної ложки солі
  • 600-700 г борошна
  • 500 мл густого повидла зі слив або з яблук, вишень

Масло кімнатної температури порізати шматочками й покласти у чашу міксера. Збивати до білого кольору, поступово додати яйця, жовток та цукор.

Лимон добре вимити у гарячій воді й стерти жовту цедру, додати до масла.

У посудині нагріти сметану до літепла та подробити туди дріжджі. Перемішати до їх повного розчинення. Утворену суміш по ложці додавати до масла, що збивається. Посолити.

Борошно просіяти й частинами додавати до масляної суміші. Коли маса стане густою, насадку міксера можна змінити на гак для вимішування тіста, або продовжити замішувати тісто руками.

Тісто варто місити 10-15 хв до еластичності й пухкості.

Вимішене тісто викласти на робочу поверхню, розділити на дві половини. Кожну частину тіста окремо розкачати до товщини 0.5-0.7 см, змастити половиною повидла та закрутити у рулет. Підігнути кінці й викласти на приготоване та змащене чи застелене пергаментом деко.

Завиванці поставити у тепле місце й накрити їх рушником, щоб тісто підросло. Через 30-40 хв коли тісто гарно підійшло змастити завиванці збитим яйцем.

Випікати 30 хв у попередньо нагрітій духовці до 200С.

Готові рум’яні завиванці вийняти з печі та залишити на деку щоб трішки вистигли, десь

15 хв, оскільки тісто доволі крихке і може ламатися при вийманні.

Вистиглі вироби зверху можна посипати цукром-пудрою. Смачного Вам, як у дитинстві

image_pdfimage_print

Дякую за Ваш відгук!