Качка конфі (Confit de canard)

Качка конфі – це традиційна страва французької кухні та спосіб приготування м’яса, у результаті якого воно стає надзвичайно ніжним.
Тушковані качині ніжки – страва родом з регіону Гасконь (південна Франція). Конфі виникло як спосіб законсервувати м`ясо під час відсутності можливості його тривалого зберігання.

Качку конфі (confit de canard) та гуску конфі (confit d’oie) зазвичай готують з ніжок птаха. М’ясо засолювали та довго гасили у власному жиру. Потім їх клали в керамічний горщик і заливали тим же жиром. У такому вигляді в холодному погребі приготовану страву могли зберігати цілими місяцями. Сьогодні рецепт дещо видозмінився: качку як і раніше натирають сіллю, травами, часником, потім витримують в холодильнику понад добу. Готують її у власному жиру, протягом декількох годин. У сучасному класичному рецепті качине конфі подають зі смаженою чи відвареною картоплею, тушкованою червоною капустою та зеленим салатом.


  • 5-6 качиних ніжок
  • 1 чайна ложка чорного перцю в зернах
  • 1 чайна ложка насіння коріандру в зернах
  • 1 чайна ложка грубої солі
  • 1 дрібка кмину
  • 1 дрібка майорану
  •  1 головка часнику

Для соусу:

  • 200 мл червоного сухого вина
  • 1 столова ложка згущувача для соусу чи крохмалю

Зачищені готові качині ніжки густо поколоти ножем щоб максимально витік з них жир, проколюючи лише шкіру та жир, але не м’якоть м’яса.

Усі сухі спеції покласти у ступку і розтерти. Натерти спеціями та сіллю ніжки й залишити їх просолюватися на ніч.

У велику товсту каструлю для тушкування викласти ніжки шкірою до низу, покласти розрізану навпіл головку часнику, додати пів чашки води та поставити в духовку 250 С на 1 год.  Опісля зменшити температуру до 220 С.

За бажанням на початку готування можна додати 50-70 г імбиру розрізавши шматки лише на двоє, стручок перцю чілі – що надасть страві багатшого, свіжішого та зимово-сезонного смаку.

Час до часу виймати каструлю з конфі та контролювати щоб томилося та не підгоряло. Після 2 год перевернути ніжки, та готувати ще 1-2 год. М’ясо качки необхідно щоб було м’яке, а кості легко рухалися.

Обережно щоб не пошкодити шкірки, у ній вся родзинка.

Готові качині ніжки перекласти на деко шкіркою до верху та поставити у духовку 250 С, ще на 15-20 хв щоб шкірка стала хрусткою, та відпустила остаточно увесь жир.

Щоб приготувати соус з червоного вина необхідно злити майже весь жир з каструлі, залишити в ній лише сік від качки, усі пригорілі маленькі частинки, часник, влити червоне вино та прокип’ятити його протягом 5 хв щоб випарувався алкоголь.

У каструлю з вином додати чашку води та згустити соус згущувачем. Якщо це крохмаль тоді необхідно спочатку його розвести у тій же воді. Скуштувати соус на сіль та перець. Перецідити соус через сито.

Залишений качачий жир можна використовувати для запікання чи смажіння овочів, що дасть їм особливого аромату та смаку.

image_pdfimage_print

Дякую за Ваш відгук!