Новорічне меню від “Європейської кухні”

Вже скоро довгоочікувані казкові свята Нового Року та Різдва! Всі ми готуємо подарунки нашим друзям і родичам, плануємо вихідні та новорічне меню.
Святкувати Новий рік зі салатами, особливо незамінним “олів’є” та “шубою” – це вже традиція, але чи не набрид Вам такий одноманітний новорічний стіл?
Чому б не урізноманітнити його стравами та частуваннями, які ви раніше ніколи не готували? Чому б не відмовитися від калорійних салатів з майонезом і не приготувати щось нетрадиційне, більш вишукане та оригінальне?
Пропонуємо Вам зустріти Новий рік 2024 по-європейськи!

Нехай на вашому столі не буде жодної знайомої страви чи напою. Спробуйте кухню іншої країни і, якщо надумаєте готувати традиційні страви інших народів, то чому б не зустріти свято в стилі тієї країни, кухню якої обрали?

Пронуємо Вам кілька варіантів Новорічного меню різних країн Європи:

paris-party

Французьке меню:

Авокадо із сезамом

Човники із цикорію

Креветки з часником та базиліком

Суп з омара із карі

Телятина по-нормандськи

Тартіфлет (Tartiflettе)

Груші «Помпадур»

Десерт «Жозефіна»

Французи – відомі гурмани, їхня кухня вважається однією з найвишуканіших у світі. Доповніть це меню асортиментом різноманітних сирів та канапе (фр. canape) — малесенькими бутербродиками з грінок із різноманітними складовими (риба, м’ясо, сир, фрукти) і Ваші гості оцінять вишуканість та оригінальність такого новорічного бенкету!

italian_dinner_decor

Італійське меню:

Салат “Капрезе”

Антипаста із прошуто і радіккйо

Vitello Tonnato – телятина зі соусом із тунця

Фарфале зі сьомгою та червоною ікрою

Крученики по-сицилійськи

Морква у марсалі

Десерт “Тірамісу”

Італійська кухня – найвідоміша у світі. Хоча вершиною кулінарного мистецтва вважається французька кухня, все ж саме італійська кухня є основоположною і більш давньою. Закладена ще за часів Римської імперії, вона і зараз не втратила старовинних традицій. Доповніть це меню нарізкою салямі, окосту та інших сиро-копчених виробів, а також приготуйте міні-піци з різною начинкою – успіх такого столу Вам гарантовано!

ginger-village

Австрійсько-німецьке меню:

Салат “Овочеві човники”

М’ясний хлібець зі зеленими оливками

Запечена телятина по-лємбергськи

Тушкована червона капуста з яблуками

Крем-десерт із вина

Віденський торт Зaхер (Sacher)

Національна кухня австрійців проста та вишукана, відчувається італійський та німецький вплив. Доповніть це меню асортиментом ковбасок, холодцем з хріном, гусячою печінкою та свіжоспеченим хлібом – стравами традиційними для цих країн.


Ось такий тематичний бенкет – чудовий спосіб зустріти Новий рік вдома з родичами і друзями, але зробити його незвичайним і незабутнім. Оберіть прикраси для дому в стилі іншої країни, подаруйте один одному особливі тематичні подарунки. Цікавим буде також дотримання новорічних традицій іншої країни.

У країнах Європи існує ціле різноманіття новорічних звичаїв та обрядів, які не можуть не зацікавити тих, хто бажає не лише дізнатися більше про культуру та історію цих країн, але й глибше відчути атмосферу свята, що наближається.

В Австрії
на Новий Рік прийнято дарувати один одному фарфорових чи скляних поросят, найчастіше зроблених у вигляді скарбнички. Австрійці вірять, що такі свинки приносять багатство тому, хто отримує їх у подарунок.

В Англії гості, які приходять до господарів будинку зустрічати Новий Рік, кидають до каміну вуглинку. Після того, як годинник проб’є 12 разів, англійці відчиняють усі двері задля того, щоб старий рік покинув оселю, а новий – зайшов до неї. Також жителі цієї країни, крім новорічних ялинок, прикрашають власні будівлі гілочками вічнозеленої омели.

В Болгарії Новий Рік – свято сімейне. Оригінальною традицією болгар є вимикання світла на кілька хвилин після бою курантів: за цей час у темряві можна цілуватися з присутніми так, щоб про це ніхто не дізнався. Після цієї церемонії прийнято також розрізати святковий торт чи пиріг із передріканнями: болгари вірять, що тому, хто в обраному шматку знайде монету, випаде в новому році багатство, а того, хто знайте пелюстку троянди, очікуватиме кохання.

В Італії існує чи не найбільш відома у світі оригінальна новорічна традиція. Жителі цієї країни викидають у вікна старі меблі для того, щоб новий рік став для них багатим та щасливим. Тож зі всіх вікон летять старі або непотрібні речі. Італійці завжди піклуються про те, щоб вступити в Новий рік не тільки у оновленому інтер’єрі, але і одягнувшись у все нове. Досить цікаво виглядає стародавній звичай: 31 грудня чоловіки й жінки дарують близьким червону білизну. Саме цей колір символізує новизну.

В Іспанії
господарі розміщують в своїх будинках новорічні корзини, а гості, які приходять із поздоровленнями, мають покласти в них пляшку шампанського та шматочок солодкої нуги. Cаме в цю ніч любителі ритуальних обрядів і традицій поспішають на центральну площу до величезної ялинки поласувати виноградом. Під час удару годинника кожен з тисячі, присутніх біля ялинки намагається з’їсти 12 виноградин. Кожна виноградинка символізує один із прийдешніх місяців, а коли встигнути з’їсти всі 12 − “гарантоване” виконання заповітного бажання. Ця забавна традиція розповсюджується і на тих, хто зустрічає Новий рік вдома. Виноград кладеться на кожну тарілку.

В Данії малечі дарують дерев’яну або плюшеву ялиночку з тролем, що виглядає з-під зелених гілочок. Данці вірять, що лісовий пустун – це втілення душі дерева. Опівночі господиня подає на святковий стіл величезну миску солодкої рисової каші з секретом. Особливість цієї каші в тому, що на дно миски захований горішок або мигдаль. Ця традиція особливо подобається неодруженим дівчатам: якщо попадеться горішок – наступного року весілля не минути. Усім іншим обіцяється просто щасливий новий рік. Що теж непогано.

У Франції  – незважаючи на те, що французи славляться велелюбною нацією, у новорічну ніч вони вважають за краще не цілуватися, а наїдатися і напиватися. За традицією, хороший господарвинороб неодмінно повинен цокнутись з бочкою вина, привітати її зі святом і випити за майбутній урожай. А оскільки вино у Франції не робить тільки ледачий, можете собі уявити, які у них там веселощі.

У Швеції
напередодні Нового Року прийнято дарувати рідним, близьким та друзям саморобні свічки, оскільки світло символізує в цій країні радість та веселощі. Також в цій країні гості розбивають об двері господарів посуд «на щастя».

Бажаємо Вам веселих свят та щасливого Нового Року!

image_pdfimage_print

Дякую за Ваш відгук!