Крученики по-сицилійськи

Страва традиційна для острова Сицилія, що є регіоном Італії.
острів Сицилія впродовж століть перебував під пануванням різноманітних культур, тому кухня тут поєднує в собі елементи італійських, іспанських, арабських та грецьких кулінарних традицій.
Від цих впливів сицилійська кухня перейняла любов до спецій (мускатний горіх, гвоздика, кориця, шафран), а також до використання у стравах поєднання фруктів і овочів (дині, абрикосів, цитрусових, солодкого перцю, родзинок, кедрових горіхів).
Сицилія також є батьківщиною багатьох сортів сирів, найбільш відомі з яких пекоріно сициліано і качокавало.

Качокавало має щільну, ніжну, волокнисту текстуру, та різкий сирний аромат. Сирна головка відрізняється особливою, схожою на краплю, овальною формою з перетяжкою зверху.  Найближчі родичі – моцарела та проволоне. Виготовлення качокавало схоже на виготовлення моцарели. Різниця полягає у тому, що згусток сиру дуже довго лежить на відкритому повітрі, поки дійде до потрібної кислотності. Смак сиру змінюється з його віком. Молодий сир їдять як і моцарелу, через декілька годин після посолу, смак майже як у моцарели, трохи сухіший. З витримкою до 60-ти днів сир має солодкавий смак, з кремовою текстурою. До 120-ти днів має більше пряний смак, сухіший і солоніший. Витримують його понад рік, тоді він стає розсипчастий і гострий.


  • 5-6 великих телячих або яловичих ескалопів (800 г)
  • 1 велика червона цибуля
  • 20 свіжих лаврових листків
  • оливкова олія, сіль, свіжо змелений перець

Для начинки:

  • 40 г родзинок
  • 40 г кедрових горішків
  • 120 г сухарів
  • 120 г сицилійського сиру качокавало
  • 1 червона цибуля
  • 50 мл оливкової олії
  • сіль, свіжозмелений перець

Родзинки намочити  у холодній воді на 10 хв.

Сир порізати невеликими шматками й змолоти у блендері, перекласти у більшу посудину, куди добавляться решту складників. Можна замінити сир качокавало на пекоріно чи скаморца. Додати до сиру панірувальні сухарі, кедрові горіхи та добре відтиснуті родзинки.

Цибулю дрібно посікти й протушкувати її у сковорідці із трьома ложками олії. Готову цибулю додати до начинки. До усієї суміші додати решту олії, сіль, перець і добре вимішати. Начинка повинна залишатися розсипчастою.

Кожен шматок м’яса покласти на дошку і добре побити молоточком. Викласти ложку-дві начинки й обережно, але щільно закрутити його у рулетик. Так само зробити з наступними шматками.

Утворені крученики розрізати навпіл гострим ножем.

Свіже листя лавру помити та осушити. Цибулю почистити й розрізати на чотири, розділити на скибки. По обидвох боках крученика прикласти по скибці цибулі та по одному лавровому листку, закріпити їх двома дерев’яними шпажками. Так зробити з усіма кручениками.

Нагріти велику сковорідку, додати 2-3 ложки олії, викласти крученики, посолити й поперчити їх та обсмажити по 5 хв з кожного боку. Крученики перекласти у вогнетривку посудину або ж зі сковорідкою поставити у попередньо нагріту до 200 С духовку щоб довести їх до готовності протягом 15 хв.

Перед подачею вийняти шпажки.

Цю страву можна зберігати в холодильнику, у герметично закритому контейнері протягом 2-х днів.

Цю страву  не рекомендують морозити.

Крученики по сицилійськи Крученики по сицилійськи Крученики по сицилійськи Крученики по сицилійськи Крученики по сицилійськи Крученики по сицилійськи DSCN5886 Крученики по сицилійськи Крученики по сицилійськи Крученики по сицилійськи Крученики по сицилійськи Крученики по сицилійськи Крученики по сицилійськи DSCN5922