Різото з білими грибами

Неможливо уявити італійську кухню без різото. Ця класична страва давно стала візитною карткою Італії, як і піца чи паста.
Завезений в Італію ще в Середні віки рис став невід’ємною її частиною, особливо північних провінцій. Провінція П’ємонт вважається другою батьківщиною рису – вона і зараз найбільший його виробник. Не дивно, що рецептів різото там існують сотні, якщо не тисячі.
Його готують з мінімальної кількості складників, доступних кожній господині. Саме така доступність, а також унікальна здатність рису поєднуватися із будь-якими продуктами і зумовили популярність цієї страви.
Застосування спеціальних сортів рису, з високим вмістом крохмалю, робить різото не просто традиційною їжею італійців, але й ласощами гурманів по всьому світі.
Особливо смачне різото з білими грибами – ароматне, з ніжним вершковим смаком і легкою приємною кислинкою білого вина!
  • 400 г свіжих або морожених білих грибів
  • 320 г рису для різото ( сорту карнаролі, арборіо)
  • 60 г масла вершкового
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 1 цибуля
  • 1 зубчик часнику
  • 100 мл сухого білого вина
  • 2 столові ложки нарізаної зелені петрушки
  • 50 г тертого сиру пармезан
  • 1 літра овочевого бульйону
  • сіль, свіжозмелений перець

Свіжі гриби почистити, особливо старанно видалити землю із ніжки й обережно витерти вологим паперовий рушником. Відділити шапочку від ніжки, відкидаючи зіпсуті частини. Нарізати великими шматками.

Якщо у Вас заморожені гриби, тоді їх розморозити, обсушити на рушнику від зайвої вологи й нарізати великими шматками.

У глибоку сковорідку покласти половину вершкового масла й олію, розтопити, потім додати очищені й дрібно посічені цибулю та часник  і легко обсмажити, не доводячи їх до жовтого кольору. Додати нарізані гриби й на малому вогні тушкувати їх протягом 20 хв, в кінці влити трошки бульйону.

Посолити й поперчити.

Коли бульйон випарується, збільшити вогонь, всипати рис і обсмажити його протягом двох хвилин.

Влити вино і випарити його протягом наступних двох хвилин. Додати два черпаки овочевого бульйону і варити на помірному вогні, помішуючи й додаючи потрохи бульйону, коли це буде необхідно. Рис не повинен варитися на сухо.

Кожну наступну порцію бульйону додавати лише тоді, коли рис увібрав попередню.

Готувати його 15-20 хв так, щоб зернята були ще трішки твердуваті. В кінці додати посічену петрушку, перемішати й вимкнути вогонь.

Додати пармезан і решту масла, добре перемішати і залишити різото на декілька хвилин.

Викласти у порційні тарілки чи в один полумисок, прикрасити петрушкою і кількома кусочками грибів.

Відео-рецепт “Різото з білими грибами”

Різото з білими грибами

Різото з білими грибами Різото з білими грибами Різото з білими грибами Різото з білими грибами Різото з білими грибами Різото з білими грибами Різото з білими грибами Різото з білими грибамиЩе рецепти різото:

Різото з артишоками

Різото з креветками