Телятина по-нормандськи

Нормандія – провінція Франції, багата м’ясними й молочними продуктами, птицею, продуктами моря і яблуками.
Нормандія – одна з небагатьох французьких провінцій, яка немає виноградників. Саме тому для готування страв тут часто використовується напій з яблук – сидр (cidre), який також подається до традиційного столу самостійно. Крім того, ця провінція відома на увесь світ завдяки винаходу лікеру-бренді кальвадос (calvados), що фактично є яблучною горілкою, яку одержують шляхом перегонки сидру.
Тільки в Нормандії винороби знають, як приготувати справжній кальвадос. Секрет рецепту зберігається в найсуворішій таємниці. Кальвадос і коньяк мають дуже схожу технологію виробництва. Кальвадос, рецепт якого у кожного виробника свій, обов’язково має в своєму складі кілька сортів яблук. Як правило, це 40% солодких плодів, стільки ж гірких і 20% квасних. Іноді для посилення аромату додають груші.
Кальвадос широко застосовують в кулінарії для приготування закусок, соусів і десертів. Також, як у нашому рецепті, ним фламбують м’ясо. Для цього використовують не дуже дорогий кальвадос, зі слабкою витримкою, яскравим і свіжим фруктовим ароматом.
  • 4 телячі відбивні на ребрі
  • 600 г свіжих шампіньйонів
  • 30 мл лікеру кальвадос
  • 50 г вершкового масла
  • 250 мл свіжих вершків
  • 4 ложки олії
  • сіль і перець

Гриби помити і просушити, нарізати їх тонкими скибками.

Нагріти велику сковорідку, влити 2 ложки олії і обсмажити гриби на сильному вогні до золотистого кольору. Викласти їх на таріль.

На шматках м’яса надрізати жирову плівку по колу у декількох місцях, щоби при обсмажені м’ясо не деформувалося.

У сковорідку, в якій смажилися гриби, влити  2 ложки олії, покласти масло і обсмажити м’ясо з на великому вогні по 2-3 хв з кожного боку. Викласти  м’ясо на таріль.

Влити у сковороду кальвадос, нагріти і обережно підпалити довгим сірником. Якщо немає довгого сірника, тоді запалений маленький вкинути здалека у сковорідку так, щоб не опалити собі руки чи обличчя.

Коли вигорить спирт, повернути у сковороду гриби, додати вершки, сіль, перець перемішати, і покласти туди м’ясо.

Протушкувати 10-15 хв, до загустіння соусу.

Подавати із запеченою картоплею або іншими овочами,  прикрасивши петрушкою.

Телятина по-нормандськи Телятина по-нормандськи Телятина по-нормандськи Телятина по-нормандськи Телятина по-нормандськи Телятина по-нормандськи Телятина по-нормандськи Телятина по-нормандськи Телятина по-нормандськи Телятина по-нормандськи

 

image_pdfimage_print